Zonder Bonbonvorm

Met de Karamel-amandelnoga bonbons heb je binnen een handomdraai een lekkere traktatie op tafel staan. Het fijne van deze bonbons is dat je ze kunt maken zonder bonbonvorm. Je maakt eerst de vulling van de bonbon en dipt deze later door de chocolade. Combineer ze eens met de amaretto bonbons of de slagroomtruffels.

Leuk om te maken

Zelf vind ik deze bonbons leuk om te maken. Omdat ik er van hou om een karamel te maken. Door het netjes en gelijkmatig spuiten van de bonbons, laat je zien dat je wat kan. En het dippen en garneren van de bonbon is een relaxed werkje. Het is wat meer werk om deze bonbon te maken. Maar dan heb je ook wat. Succes.

Bodem (deel 1)gram
Fijne suiker100
Roomboter8
Amandelschaafsel 25
zoutsnufje
Deel 2
Chocolade amandelnoga kruimels50
Bonbonvulling (deel 3)
Suiker 50
Room35
Boter45
Melkchocolade100
Deel 4
Chocolade om de bonbon in te dippen1000

Benodigdheden

  • Pan
  • Warmte bron
  • Blender / rolstok
  • vetvrij papier / bakpapier
  • stekertje om rondjes uit te steken
  • spuitzak
  • spuitmondje naar wens
  • dienblad / borden
  • schaaltjes

Bereiding van de amandelnoga

Deel 1

  • Hak de amandelen fijn of doe ze even in de blender
  • Je kunt ook amandelschaafsel gebruiken
  • Doe een klein beetje suiker in een ruime pan
  • als deze gesmolten is doe je er weer suiker boven op
  • tot alle suiker mooi bruin kleurt
  • Voeg de roomboter toe
  • Roer de amandelen onder
  • Giet dit mengsel direct op bakpapier of een slibmatje
  • Laten afkoelen
  • In de blender fijn malen
  • Tip: Je kunt de amandelnoga in een luchtdicht bakje lang bewaren. De noga is ook lekker op ijs.

Bereiding van de bodem

Deel 2

  • Tempereer de chocolade
  • voeg de amandelnoga toe
  • strijk dit uit op vetvrij papier
  • als het bijna hard is rondjes uitsteken
  • deze in rijen op vetvrij papier leggen
  • Tip: de chocolade die over is kun je opnieuw smelten en weer gebruiken

Vulling maken voor de karamel- amandelnoga bonbon

  • We beginnen met het karameliseren van het suiker
  • Dit doe je door de pan op een warmte bron te zetten
  • doe een dun laagje suiker in de pan
  • wacht tot het gesmolten is
  • voeg dan weer wat suiker toe
  • laat dit ook weer smelten, tot alle suiker op is.
  • Heeft de suiker een mooie kleur, blus dan af met de room (op kamer temperatuur)
  • Laat het mengsel afkoelen
  • wanneer de karamel lauw is boter toevoegen
  • de getempereerde chocolade onder mengen
  • laten koelen tot de karamel stevig genoeg is om te spuiten
  • goed door roeren
  • karamel in de spuitzak doen
  • mooie sterren op de bodems spuiten

Bonbons dippen

  • Tempereer de chocolade
  • Verwarm de chocolade tot 45 graden
  • koel 2/3 deel terug tot 27 graden
  • giet dit weer terug bij elkaar
  • roer het goed door
  • De chocolade is nu goed om de bonbon te dippen
  • tip: je kunt de Karamel-amandelnoga bonbons ook nog garneren. Doe een klein beetje chocolade in een cornetje en trek een mooi lijntje over de bonbon.