Vijf december lekkernij

Deze speculaas truffels smaken altijd heerlijk. Maar in de tijd naar sinterklaas toe zijn ze nog eens extra lekker. Het is ook een makkelijk recept. Dus erg leuk om samen met de kinderen te doen.

Hou je niet van speculaas

Dan kan je de speculaas ook vervangen, door een pasta die je wel lekker vindt. Zoals duo pennotie of pindakaas. Ook is het mogelijk om de speculaas koekjes te vervangen voor andere koekjes. Zo geef je je eigen twist aan het recept en heb je binnen een handomdraai de speculaas truffels omgebouwd tot jouw eigen favoriete truffels.

deel 1 Koekjesgram
speculaasjes100
deel 2 vulling
roomkaas50
speculoospasta100
Witte chocolade100
deel 3
witte chocolade500

Benodigdheden

  • schaaltjes
  • spatel
  • vetvrij papier / bakpapier
  • Weegschaal
  • prikkertjes
  • koelkast
  • magnetron / pannetje met water en een schaal erop
  • blender / deegroller

Bereiding van de koekjes

  • Doe de koekjes in een plastiek zak.
  • Maak de zak dicht.
  • Rol er met een deegroller overheen
  • Zodat je kruimels krijgt.
  • Je kan de koekjes ook in een blender fijn malen.

Bereiding van de vulling

  • Weeg de roomkaas af in een schaal
  • Roer deze zacht
  • Weeg de speculoospasta af bij de roomkaas
  • Meng de massa onder
  • Smelt de witte chocolade in de magnetron of au-bain-marie
  • Voeg de gesmolten chocolade toe aan het speculoos mengsel
  • goed ondermengen
  • Koekjes toevoegen en ondermengen
  • Maak er mooie balletjes van
  • Prik er een prikkertje in en laat afkoelen in de koelkast

De speculaas truffels dippen in de chocolade

  • Dip de truffels met de prikker in de chocolade
  • Zet ze op vetvrij papier
  • haal de prikker eeruit
  • Gebruik een cornetje om mooi te garneren
  • Tip: Wil je voor het garneren gekleurde chocolade gebruiken? Gebruik dan kleurstof op olie basis. Meng een paar druppels door de wille chocolade. Zelf gebruik ik graag de kleurstof van Color Mill
  • In plaats van een cornetje kun je ook een snoepzakje gebruiken om streepjes te maken over de truffels.

Chocolade tableren

  • Smelt de chocolade in de magnetron.
  • Tussen door goed door de chocolade roeren.
  • Doe dit vaak anders verbrand de chocolade. NOOIT WARMER DAN 45 GRADEN !!!
  • Voelt de chocolade net iets warmer dan je vinger dan is deze goed.
  • Giet 2/3 deel op de marmeren steen en koel deze terug.
  • Doe het terug in het schaaltje met de warme chocolade.
  • Nu alles goed door roeren.
  • Als de melk chocolade 30 graden is, is de temperatuur goed.

Tip: om te testen of de chocolade goed op temperatuur is. Doe je een beetje chocolade op je paletmes. Deze zal vlug mooi opdrogen